• Announcements

    • Rahul Ponginan

      Please click here for a short but important announcement   03/26/17

      Dear Users Our Commercial and Academic users around the world can use these same forums here as before i.e. the Altair Support Forum , Commercial users from India with solver queries can go to the Solver Forum for India Commercial Users , Academic Users from India and AOC India Participants are requested to go to the Forum for India Academic Users and AOC India Participants , We will be tending to all queries in all the forums promptly as before, thank you for your understanding. 
  • 0
francois.B

Stress extraction problem

Question

Hello guys,

I'm writing to you today because I encounter a weird problem with HyperView.
So here is the case. I'm an intern in a French company dealing with automotive and aeroplanes, and I have to develop a tool in order to calculate damages.
Here is where I'm stuck, I have to compare RMS stress given by the old tool with the RMS stress given by the new tool I developped. In order to do that, I isolated a weld of my structure with a set I created on Hypermesh.
I'll take the longitudinal case but I have the same problems in transversal and vertical ones.


So for both case (old tool and new tool), I extract the RMS stress this way:

- Result Type: RMS STRESS
- Layers : Max
- Resolved in: Global System (proj: none)
- Averaging method: None

Once I configured that (for XX, YY and ZZ stress), I query the stress and export it in a CSV file.

 

A quick comparison of the results has been made for 9 elements (on 106) but as I told before I have the same problem on majority of them.

 


RMS_Stress_Comparison.thumb.JPG.baa7f0a44d60038eb10be83ef902b095.JPG

 

 

As you can see, It seems that the coordinates system has been change during the extraction or even wehn I plotted it, but we can see that the stresses are really close but not in the good axis (for example element 65942). And for some elements, the stress are good (for example element 65637).

How can I be sure that I'm extracting the stress in the same coordinate system? I do'nt really understand why I do have this problem because the extraction process was exactly the same.

The results from the fist tool are obtained with a xml file which also give us the PSD. So we used the PSD and verified, with matematical formula, if the RMS stress was good after calculation and the answer is Yes. So it seems that the problem comes from the second tool, for which the results are obtained with OP2 file.


If you need any other informations don't hesitate.


thank you for your answer.


Francois.B

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

  • 0

Hi,

 

Which solver are you using for RMS analysis?

 

All the simulation happens with solver and the results are stored in result based on user input.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Hi Prakash Pagadala,

Thank you for your time, waiting for your answer.

Best regards

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now